Zalmfilet Schots zonder vel
Salmo salar
De zalm wordt gekweekt in Noord-West Schotland. De totale periode van geboorte tot slacht is afhankelijk van het gewenste eindgewicht, ca. 3 jaar. De zalm wordt gekweekt in ronde kooien van 50 meter doorsnee die ca. 40 meter diep zijn. Van de inhoud van deze kooien is 2% van de daadwerkelijk ruimte evuld met zalm. Deze heeft dus genoeg ruimte om te bewegen. Dit is ook nodig om voldoende spiermassa te ontwikkelen. De omgeving van de zalmkwekerijen wordt door de overheid streng gecontroleerd op milieueffecten. Zo worden er wekelijks bodemmonsters genomen onder de kooien om te controleren of er geen voer door de kooien heen valt. Het is dus noodzakelijk dat er niet meer gevoederd wordt dan dat de vissen eten. Deze zalm wordt op een duurzame manier gekweekt door een GLOBALGAP certificeerde kwekerij in de zuivere wateren van Noord-West Schotland. GLOBALGAP staat voor Global Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die wereldwijd aan boeren, tuinders en kwekers worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van de producten die ze produceren.